Savunma Sanatları Akademisi Güreş temel branş olmak üzere pek çok branşın tekniğinin harmanlandığı bir karma dövüş stili olan Sokak Güreşi (Combat Wrestling) sistemini öğretmekte ve sokakta kullanılabilecek pratik teknikleri esas almaktadır. Bunun yanında bir Müslüman şahsiyetin bedensel gelişimini desteklemek için Demir Adam, Çevik Adam gibi güç, kondisyon, esneklik ve temel anatomi gelişimini esas alan spor branşları inşa etmeye devam etmektedir. SSA; bedensel ve manevi gelişimi esas alan eğitimler vermekte ve eğitim programları inşa etmektedir.
Akademik Takvim:
Savunma Sanatları Akademisinde eğitim sezonu eylül ayı ile başlamakta, haziran ayı içerisinde sona ermektedir. Her hafta idman yapan ekibin uygunluğuna ve akademik yılın planlamasına binaen asgari iki, en fazla dört gün eğitimler verilmektedir.
Ağustosta açılan ilanla yeni akademik yılın ders gün ve saatleri, tatilleri, yürütme metinleri, ders fiyatları, ders içerikleri ve antrenörler duyurulur. Güncel derslere dair bilgi almak için ssakademi@gmail.com adresine ulaşmanız tavsiye edilir.
Savunma Sanatları Akademisine dair:
“Kuvvetli mü’min, (Allah katında) zayıf mü’minden daha hayırlı ve daha sevimlidir.” [1]
Hadis-i Şerif’teki mana bizlere birden fazla noktada kuvvetli olmanın gerekliliğini işaret etmektedir. Nefsimizin sınırsız isteklerine karşı güçlü bir duruş sergilememiz gerektiği gibi, kendimizi zihnen akademik ve ilmi alanlarda, bedenen ve ruhen savunma sanatlarında geliştirmeliyiz.
Elzem maddelerden biri olan savunma; günümüzde insanın tekme-yumruk atmayı, boğuşmayı, kısaca teknikle fiziki savunmayı bilmesi şeklinde kısır bir biçimde anlatılmaktadır. Savunma sanatı çalışmak bedeni kapsadığı kadar akıl ve ruh sağlığını da kapsar. İnsanın sınırlarını ve güçsüzlüklerini keşfetmesi, korkularını yenmesi ve bir duruş kazanması savunma sanatlarının esas yönüdür. “Gerçek babayiğit, güreşte rakibini yenen değil, öfkelendiği zaman nefsine hâkim olabilen kimsedir.”[2] Hadis-i Şerifi savunma sanatı ahlak anlayışının bir diğer perspektifidir. Öfke kontrolü bu sanatları çalışmayla sağlanır.
Peki bu durumda fiziksel ve ruhsal anlamda savunmayı ve mücadeleyi öğrenmek için hangi sanatları öğrenmeliyiz? Peygamber efendimiz ve atalarımız bizlere atıcılığı, biniciliği, koşuyu, yüzmeyi ve Güreş’i tavsiye etmiş, kendileri de bizzat bu branşları icra ederek örnek olmuşlardır. Spor mahiyetinde koşmalı, yüzmeli ve Güreşmeliyiz. Günümüze uyarlayarak atıcılık ve binicilik de çalışmalıyız. Karma Dövüş ve Güreş gibi gerçekçi branşları ahlaki eğitim boyutunu bilen bir eğitmenle öğrenmeliyiz.
Savunma sanatlarını bir tehlike paranoyasıyla değil, sükûnet içerisinde ve bir toplumsal vazife bilinciyle icra etmeliyiz. Mücadele kimi zaman bir sokak köşesinde, kimi zaman hanemizde, kimi zamansa kendi iç dünyamızda karşımıza çıkacaktır. Bir mücadelenin olmamasını ummak ve ne gerek var bunlara demek imtihan dünyasında mücadele etmek için bulunduğumuzu unutmak demektir.
Bu yönlerden değerlendirdiğimizde bir savunma sistemi çalışmak ve bilmek insanı kâmil olmanın çok önemli bir boyutudur. Kendini savunabilen özgüvenlidir, dik duruşludur, ölçüleri ve sınırları bilir. İnsana asla zarar vermemek ve insanı sevmek ilkelerindendir. Kendini ve çevresini koruma noktasında savunma sanatçısı güven veren ve sevilen insandır.
[1] [İbni Mace, Mukaddime 10]
[2] [Buhârî,102; Müslim, 108]