Aşağıdaki başlıklar vasıtası ile bazı sosyal sorumluluk programlarına dair fikir sahibi olunabilir.

Sosyal Hareketlilik Programları:

Kitap okuma: Dinimizin ilk emri ‘Oku!’dur. Günümüzde bilgiye erişimimiz ve bu vasıtayla ‘oku’ emrini yerine getirmemiz kolaylaşırken, bilgiyi edinmeye yönelik vakit bulmak ve yoğunlaşmakta zorlanıyoruz. Okunabilecek kitap sayısı artmış, kitaplar evlerimizin köşelerinde ve raflarda birikmişken, kitaplarla ve okumayla olan ilişkimiz zayıflamıştır. Toplu taşıma araçlarını tercih ettiğimiz kitap okuma etkinliği, orada geçen boş zamanda bizi tekrar kitaplarla buluştururken, başkalarını da okumaya teşvik etmemize imkân tanır. Vapurlar ve metrolarda bir küçük duyuru ile herkesi okumaya davetin akabinde diğer yolculara kitap dağıtıp kendimiz de kitap okuyarak bu sosyal hareketlilik programını gerçekleştiririz.  

Kandil günleri etkinlikleri: Kandiller tarihimizden günümüze uzanan, affı ve birlikteliği hatırlatan özel zamanlarımızdır. Bu günlerde kandil simidi, gül ve güzel kitapları komşularımızla ve esnaflarla paylaşarak bu özel günlerin coşkusunu daha gür yaşarız.

Trafik sosyal hareketlilik programı: Trafikte çok basit kuralların ihmalinin ya da bilinmemesinin çok ağır bedelleri olmaktadır. Yaya geçitlerinin kullanımından hangi ışıklarda nasıl davranılması gerektiğine kadar, ilkokul 1. sınıf düzeyindeki bilgilerin uygulanmasında problemler olduğu görülmekte ve bunları hatırlatmaya yönelik sosyal hareketlilik programları düzenlenmesi gerekmektedir. Örneğin, yaya geçidinden geçerken araçların verdiği tepkilere göre ödüllendirmeler yapmak veya emniyet kemeri takanlara teşekkür etmek gibi hareketlilik programları hedeflenmekte ve uygulanmaktadır.

Kutlu doğum haftası: Bu sosyal hareketlilik programı kapsamında kutlu doğum haftasında komşularımızı ve esnaflarımızı ziyaret ederek hâl hatır sorar, onlarla güller, hadislerin olduğu kartlar ve kitaplar paylaşırız. Güller efendimizi temsil ederken, hadisi şerifler ile onun yolunun tekrardan bulunması ve takip edilmesini niyaz ederiz. Hem komşuluk ilişkilerimizi geliştiren hem de efendimizi hatırlamaya vesile olan bu etkinliğimiz mahallemiz sakinlerince oldukça hoş karşılanmaktadır.

Sokak röportajları: Toplumumuzun genel kültürünü gözlemlemek ve bu verilere dayanarak geleceğimizi şekillendirmek için sokak röportajları son derece önemlidir. Bu çerçevede belirli günlerde sokaklara mikrofon ve kameralarımızla inerek, faydalı konularda sorular sorarız. Böylelikle birbirimizi dinlemeyi ve sosyalleşmeyi teşvik ederken, farklı düşünceleri ve yorumları dinleyerek perspektifimizi geliştiririz.

Sigara, uyuşturucu ve alkole karşı bilgilendirme: Bağımlılığa sebep olan tüm zararlı maddelere karşı düzenlenen bir sosyal hareketlilik programıdır. Bu program dikkat çekici ve düşündürücü görseller, yazılar ve videolar üretmek, sosyal medyada en etkili içerikleri oluşturmak ve çağımızın gerektirdiği kanallarla toplumumuza ulaşmayı hedeflemektedir. Hazırlık sürecinde bir yandan kendimizi bu maddelere karşı bilgilendirirken bir diğer yandan çevremizi bu kötülüklerden uzaklaştırmak maksadını taşırız.

Boşu getir lazımı götür: Her birimizin bir maksatla aldığı lakin artık kullanmayı tercih etmediği ya da maksadını dolduran eşyaları vardır. Bununla birlikte almayı planladığımız bazı eşyalar aynı vasıflarla arkadaşlarımızda olup onlar için de bu eşyalar vadesini doldurmuş olabilir. Boşu getir lazımı götür etkinliğinde elimizdeki az kullandığımız ya da kullanmadığımız eşyaları getirir ve sunar, arkadaşlarımızla değiş tokuş ederiz. Bu vesileyle israfı ve tüketim çılgınlığını bir nebze azaltır aramızda muhabbeti ve kaynaşmayı artıran güzel bir sosyal hareketlilik programı yapmış oluruz. 

Paylaş
× Bize Yazın!