Loading

Hasat Vakti = Hesap Vakti

Hepimizin önünde duran ve bize bir gün muhakkak sorulacak çok zor birkaç soru var.

-Ömrünü nerede tükettin?

-Gençliğini nerede geçirdin?

-Malını nerede kazanıp nereye harcadın?

-Öğrendiğin ilimle nasıl amel ettin?

 

Hesap günü bize sorulacağını bildiğimiz bu sorular için doğru şekilde ve kapsamlı hazırlanıyor muyuz? İşte burası soru işareti. Efendimiz bu konuda şöyle buyuruyor:

– “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz ve amelleriniz mizana konmadan evvel siz amellerinizi tartınız.”

(Tirmizi, Kıyamet, 2459)

 

Hasat Vakti programına dair genel bir bakış:

 

-Kimler Hasat Vaktine katılabilir?

Hasat Vakti programına isteyen herkes katılabilir.

 

-Hasat Ölçer nedir?

Hasat Ölçer insanın kendisini muhasebe etmesine ve vaktine anlam katmasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir uygulamadır. Hasat Ölçer yıl boyu verilerinizi not eder, mukayese eder ve takip etmenizi sağlar.

 

-Hasat Vaktine nasıl katılabiliriz?

Hasat Ölçer adlı mobil uygulamayı indirip kaydolarak katılabilirsiniz. Katılımcılar bu programa dahil olunca bir mentor/takipçi kendisine atanır. Hedefler ve günlük alt çalışma saat limiti girilir. Hedef belirlemede destek olma açısından Örnek Şahsiyet, Öncü Şahsiyet ve Elmas Şahsiyet hedeflerinden destek alınır. Hedefler belirlendikten sonra her gün kronometre tutularak ve tik atılarak gidişat takip edilir. Mentorla süreç görüşülür ve Hasat Vakti programlarına düzenli katılım sağlanır.

 

Hasat Vakti ne zamandır?

Bir yılda 4 defa Hasat Vakti buluşması olur. Mart, haziran ve eylül sonu buluşmaları mentor ve arkadaş grubu içinde, aralık sonu olan büyük buluşma ise tüm katılımcılar ile yapılır.

 

Tarihler:

1 Ocak – Mart sonu (İlk Hasat Vakti)

1 Nisan – Haziran sonu (İkinci Hasat Vakti)

1 Haziran – Eylül sonu (Üçüncü Hasat Vakti)

1 Eylül – Aralık sonu (Son Hasat Vakti)

 

Bu programla ne hedeflenmektedir?

Her başarısızlığın altında plansız bir girişim yatar düsturundan hareketle bu program hepimizi hedeflerimizi takip etme noktasında bir düzene sokmayı hedeflemektedir. Hasat Ölçerle kendimize karşı yarışırken bizimle aynı zihin dünyasındaki dostlarımızla anı paylaşmamızı ve hayırlı bir yarışa girmemizi sağlar.

Yarışma sonucunda kazananların günlük alt çalışma limitlerini yakalayıp yakalamadığına ve hedeflerin ne derece tutturulduğuna bakıyoruz. Kronometre hedeflerine ilaveten yüzde 85 ve üstü hedef tutturma Hasat Ölçerde tam başarı sayılmaktadır.

 

-Ödüller?

Şahsiyet Akademisi her yıl Hasat Vakti ana programında ödüllere karar vermektedir. 2024 yılı ödülleri; Umre seyahati ve altın takdimi şeklinde belirlenmiştir.

-Hasat Ölçer günlük faaliyetlerimizden hangilerini hangi gelişim alanı altında değerlendirir?

 

Akademik gelişim:

-Kitap okuma türlü kategorilere ayrılsa da her türlü okuma faydalı aktiviteler arasında sayılmakta ve kronometreye dahil edilmektedir. Alan okumaları (tarih, psikoloji, sosyoloji, eğitim, tıp vs.) akademik gelişime, edebiyat okumaları sosyal gelişime, İslami eserlere dair okumalar ise manevi gelişime dahil edilir.

-Bir derse girdiğimizde aktif dersi dinlediğimiz süre, ders veriyorsak verdiğimiz süre, bir dersi izlemek, faydalı bir belgeseli izlemek, yazı yazmak, mühendis-doktor-memur-mimar gibi meslek sahiplerinin mesleklerini icra ettikleri saatler, uzmanlık alanlarına dair danışmanlık verdikleri saatler, kitap tahlil ve müzakerelerine katılmak, bir iş üzere çalıştay/toplantı yapmak, birlikte fikir yürütmek, çocuklarla ilgilenenler için çocuklarla geçirilen verimli ve planlı vakitler akademik gelişim alanında kronometre ile ölçülür.

 

Bedensel gelişim:

-Oruç tutma, diş fırçalama, etrafı süpürme gibi hedefler bedensel gelişim ve sağlık hedeflerine dahil olsa da kronometre tutulmaz. Bu hedefler onaylama ile tamamlanır.

-Bedensel gelişim kapsamında planlanan ve belli bir süre için çıkılan yürüyüş, koşu ve egzersizlerin bütünü kronometreye dahildir.

 

Sosyal gelişim:

-Ana dili geliştirmeye yönelik edebi okumalar, şiir, atasözü, deyim ve hitabet çalışmaları, ikinci- üçüncü dilleri öğrenmeye yönelik çalışmalar, öğrencilerinizle yapılan birebir ve toplu görüşmeler, hocalarınızla olan görüşmeler, davet ve tebliğ kapsamında yapılan sunum ve konuşmalar, insanları tanıştırmaya yönelik yapılan verimli etkinlik süreleri, derdi olan birinin derdini çözmek için geçirilen süre, ağaç dikmek, röportaj yapmak gibi sosyal sorumlulukla ilgili etkinlikler sosyal gelişim altında kronometreye dahil edilir.

-Bir camiyi gezmek, türbe ziyaret etmek, müze gezmek, aile ve yakınlarla geçirilen güzel vakit, dostlarla edilen hoş muhabbet, sosyal gelişim alanlarından olsa da kronometreye dahil edilmez. Lakin bir müzede veya camide bir rehberin size sunum yaptığı ve öğrendiğiniz anlar, bir metni okuyarak gezdiğiniz anlar kronometreye dahil edilir.

 

Manevi gelişim:

-Kuranı Kerim okumak, ezberlemek, ezber tekrarı yapmak, meal okumak, hadis okumak ve ezberlemek, İslami ilimlere dair dersler almak ve okumalar yapmak, sohbet dinlemek / vermek, vakıf işleri yapmak (bir hayır çalışması kapsamında sarma sarmak, koli taşımak vs.) kronometreye dahil edilir. Farz veya rutin olan ibadetler, namaz sonraki sünnet olan zikir, tefekkür gibi ibadetler kronometreye dâhil edilmez. Lakin bir kişi süre belirleyerek belli bir hedefle zikir çekerek temizlik işleri gibi kronometreye dahil olmayan süreçleri verimli geçiriyorsa hesaplı zikir süresi bu kronometreye dahil edilir.

 

Sanat & Zanaat:

-Edebi eser ortaya koymak (şiir veya nesir/edebi düz yazı yazmak), dijital veya geleneksel çizim yapmak, fotomontaj, video kurgulama, çekme, düzenleme yapmak, dijital görsel sanatlarla iştigal etmek, demircilik, oymacılık, marangozluk, terzilik gibi el sanatlarını icra etmek, def ney gibi enstrümanları çalmak, musiki, ritim, ses, makam çalışmak gibi faaliyetler sanat&zanaat gelişim sütunu altında değerlendirilmekte ve kronometreye dahil edilmektedir.

Not: Bu tabloda mavi renkli hedeflerde kronometre tutulurken, yeşil renkli hedeflerde kronometre tutulmaz.

Paylaş
× Bize Yazın!